Uzgoj Organskog Crnog Luka

Crni luk se dobija sledećom Metodom.



Kada posejete luk i postigne punu vegetaciju ne kidate Veliki Cvetni zametak.

Taj zametak stvara sitne male semenkice koje su osetljive na drmanje, ako se trese može da pospada sa stabla. Te Male semenke se čuvaju za sledeću godinu, sačuvane semenke su crne boje i jako sitne iz jedne semenke izniče mali sad luk. Semenke Crnog Luka se seju krajem Marta i održavaj dok nestignu male glavice u Julu ili Avgustu zavisi od dužine vegetacije ( zavisi od sorte do sorte ).



Sad luk (luk od kojeg dobijate gotov Luk to je osnovni) sejemo u zemlju sredinom Marta i / ili Novembru u fino usitnjeno i vlažno zemljište. Dobijamo mladi luk pa posle kada se završi vegetacija dobijemo Stari Luk.


Bolesti koje napadaju luk. Postoje razne "živuljke" koje trče prema Luku, kao što su crvići (oni ga obožavaju ), krtice, ili neka vrsta voćne muve ( neznam kako se tačno zove ) Odbrana od Crva, ako posedujete kokoške najbolje ih je pre setve pustiti u gradinu da bi pokupile crviće iz zemlje, pa prekopajte i onda opet pustite kokoške da pokupe još malo crvića iz zemlje 90% provereno.
Za odbranu od Krtice, ako primetite krtičnjak negde u vašoj bašti ( ufff ne želim nikom da se nešto tako desi ) u tu rupu ubacite otrova za miševe ( znam da nije humano ali... ), jel to je najbolje i po meni najhumanije nego da je vi vitlate po njivi i nakraju ubijate motikom. A muve odvraćate od Luka tako što slobodno posadite Neki struk Mirođije pored Luka.

Održavanje. Luk lako napada trava, i najbolje bi bilo redovno da ga kopate. Ako vas muči kako se plevi ( čupa trava oko Luka ) onda uzmite veliki ekser i zakrivite ga na vrhu i za njim ide brže.

Kasnije biće dopunjeno!!!


Коментари