Uzgoj Tikvice "Zelene" (Organska Proizvodnja)

Tikvica  - Cucurbita pepo L. var. oblonga Wild. - 
Sorta "Zelena" 
Tip "Plod Zelene Boje

Za razliku od obične sorte tj. Bele, ova sorta im žućkastu unutrašnjost zelene kore, izduženijeg je oblika i pogodna je za kuvanje (najčešće za čorbe) i prženje (pohovanje). Birajte sorte koje u nazivu nemaju F1 najbolje bi bilo da nabavite seme od neog ko je sejao više puta ovu sortu.

Početak Sadnje

Možete krenuti tokom kraja Marta ako je planirate za raniji uzgoj možte ih postaditi u plastične čaše ili može te ih sejati krajem Aprila  direktno u zemlju, kada prođu mrazevi. U rastresito zemljište dodajte stajsko đubrište ili kompost. Takvu zemlju uzvišite kaomalu piramidicu i ubacit od 3 do 5 semenki (preporučujem vam 3 semenke jel se meni uvek prime - ako želite da imate bujnije stablo i da maksimalno iskoristite prostor u bašti onda možete ubaciti 5semenki). Ako su dani topli i sunčani (proverite odgrtanjem zemlje pored kućice) zalijte je posle drugog dana od dana sejanja od 7 do 10 dana tebala bi da iznikne i ima dva lista.




Zelena - Taman za čorbu
Kada biljka nikne i bude imala 2 do 3 liske, čuvajte je od biljnih vaši. U istom tom periodu ona je naj osetljiva, ne mojte je kopati a niti čupati travu sve dok ne bude porasla da pusti 4 i 5 liski, jer ona ima osetljiv koren prilikom nicanja i zato budite pažljivi. Tikvicu ako su dani topli nemoj te zalivati po liskama, nego je zalivajte pri dnu stabljike, i zalivajte je posle 2 sata od zalaska sunca, po noći, i sutra ćete videti rezultat (to je moj savet probajte testirajte jednu zalivajte pre nego što se zađe sunce a drugu zalivajte posle zalaska). Kada je u stanju kreiranja žbuna, zalivajte je od 6 do 9. dana, a ako je mesec kišovit onda nema potrebe zalivati, nego je svremena na vreme poprskajte plavim kamenom i krečom jer ova sorta je podložna plamenjači.

Da bi regulisali višak vlažnosti iz zemlje takođe i očuvanje vlažnosti u zemlji i očuvanje plodova postavite slamu oko korena tikvice, biljka bitrebala da bude u početnom stadijumu svetanja kada budete postavljali slamu oko tikvice. Stavljanjem slame, štiti plod da bi plod bio lep i ne bi imao po sebi udubljenja i ogrebotine takođe štiti od korova.

Ako liske biljke počinju da menjaju boju u nijansu žute i počinju da se stvaraju fleke to znači da joj je potrebno zalivanje mlakom vodom pred zalazak sunca.

Коментари